Saturday, April 23, 2011

Jaga Hati!!!" Sesungguhnya didalam jasad manusia ada seketul daging, seandainya ia baik maka baiklah anggota badannya, seandainya ia rosak maka rosaklah anggota badannya, ketahuilah! Ianya hati "( HR: Bukhari & Muslim )


Seperti mana penyakit zahir yang menyerang tubuh badan kita yang berpunca dari bakteria, kuman dan virus secara perlahan dan berperingkat yang mampu menjadi kronik dan akhirnya menjadi asbab kepada kematian.

Maka begitu jugalah dengan hati kita yang sentiasa diserang virus, bacteria dan kuman dosa yang mampu menjadi tenat secara beransur ansur dalam berbagai peringkat sehinggalah mematikan hati kita.


Peringkat kuman dosa yang merosakkan hati :


1) Merasa bersalah bila berbuat dosa
Pertama kali melakukan dosa, hati rasa menyesal, bersalah dan resah, kerana perbuatan jahat adalah sesuatu yang berlawanan dengan fitrah kejadian manusia yang tercipta dalam kesucian.

2) Merasa biasa bila berbuat dosa
Namun rasa berdosa tidak bertahan lama apabila dosa diulang-ulang. Rasa berdosa akan hilang sedikit demi sedikit dan hati sudah terbiasa dengan kehadiran dosa. dulu, bila berdosa temannya air mata tapi sekarang alah bias tegal biasa. Hati rela dan tega dalam dosa.

3) Merasa seronok bila berbuat dosa
Dosa itu ku mandi salut keindahan. Sesudah hati terbiasa dengan dosa maka timbul rasa seronok melakukannya.Rasa ketagih, gian, kemaruk mengulangi dosa.Dosa sudah bertukar dari racun menjadi nikmat.Dosa kini sudah bertakhta di dalam dada.

4) Menjadi pembela kepada Dosa
Inilah nafsu yang tak pernah puas, begitu juga syaitan yang berjuang menghasut manusia tanpa kendur dan mundur. Dari rasa berdosa, kemudian biasa dengan dosa, kemudian seronok berbuat dosa dan akhirnya menjadi pejuang dan pembela dosa.Mereka sudah ditahap kritikal kerana mereka mempromosi, menjadi duta kepada dosa.Jika ada ahli agama menegur, maka mereka sedia bangun mempertahankan serta membela perlakuan dosa mereka.


" Hati semakin sakit, semakin keras, menjadi buta, menjadi barah membawa virus munafiq, syirik dan kafir dan akhirnya hati mati "" Oleh itu hendaklah kita berhati-hati menjaga hati "


Firman Allah : Al-Isra' ayat ; 72

" Dan sesiapa didunia ini buta hatinya, maka diakhirat nanti juga akan buta, dan lebih sesat lagi jalannya "

1 comment:

  1. Moga ALLAH redho usaha2 kita untuk menyampaikan perkara2 kebenaran.

    Dah graduate kan..?mai la johor.?bila lagi..dok rancang dari form 4 lagi.hehe

    Salam Ukhwah. Hilmi Razak. :)

    ReplyDelete