Sunday, May 9, 2010

Bersungguh-sunguh Walaupun Payah

Mengejar kejayaan memerlukan banyak pengorbanan masa, tenaga bahkan wang ringgit.Anda terpaksa menerima hakikat, memburu kejayaan sememangnya satu usaha yang payah.
Namun, bersungguh-sungguhlah walaupun ia payah. Sebab, di sebalik kesususahan, ada kesenangan.
Biar anda susah- payah dan penat sekarang ni tapi bila sudah berjaya nanti, Anda boleh bersenang lenang, jalan-jalan dan bercuti sesuka hati selama mana yang anda mahu.
Tidak perlu hairan mengapa orang-orang cemerlang yang dahagakan kejayaan sanggup bersungguh-sungguh walaupun payah, rajin gila!.
Mereka sudah tahu dari awal, kerja keras hari akan membuat mereka senang di hari esok, bukannya senang hari ini, bersukar ia hari ini tapi susah di hari esok. Anda dalam golongan yang mana satu?
Jangan mengeluh andai anda bertembung dengan dugaan hebat.Jangan mengeluh apabila apa yang anda usahakan menemui kegagalan.
Come on, itu bukan gagal, tapi anda berjumpa dengan cara yang salah. Kena usaha lagi supaya dapat cari cara yang betul.
Masalah ramai orang adalah, mereka terus berhenti apabila menempuh kegagalan.Sebab itu, orang yang cemerlang cuma sedikit di antara kita, tak kira yang Berjaya dalam pelajaran, sukan, dalam kerjaya mahupun perniagaan.
Pasang niat di dalam hati, anda mahu bersungguh-sungguh, walau sepayah mana pun usaha yang perlu dicurahkan. Set dalam fikiran, Anda mahu mencapai matlamat dengan cara apa sekali pun, janji mahu lakukan.
Tekad mahu berjaya mula dari hari ini juga… Bila kejayaan dalam genggaman, ia merupakan anugerah ALLAH SWT dan menjadi satu kenangan manis buat kita semua.1 comment: